Baziramakenga,R., Simard,R.R. and Leroux,G.D.(1995): Determination of organic acids in soil extracts by ion chromatography. Soil Biol. Biochem., 27(3), 349-356.

『イオンクロマトグラフィーによる土壌抽出物中の有機酸の決定』


Abstract
 Low molecular-weight organic acids play a determinant role in nutrient cycling and plant growth in agricultural and forest ecosystems. Our study was made to develop a sensitive method to identify and quantify organic acids in soil extracts from the rhizosphere of quackgrass grown under greenhouse conditions. The procedure involves ion-exchange chromatographic separation using step gradient, and quantification by UV adsorption for aromatic acids and by conductivity for aliphatic acids. In a single chromatographic run, 14 aliphatic acids were separated in 55 min and 14 aromatic acids in 25 min. The methods have high precision with relative standard deviations of peak areas ranging from 1.50 to 7.99% for aliphatic acids and from 0.65 to 6.37% for aromatic acids. The method for aliphatic acids is recommended for mono- or dicarboxylic acid analysis, whereas the method for aromatic acids constitutes a major improvement over previous procedures. We identified 13 organic acids in the quackgrass rhizosphere and 18 organic acids in soil containing decomposing residues of this plant. The largest concentrations were found in soils containing quackgrass residues. Aliphatic acid concentrations were generally larger than those of aromatic acids. Formic and acetic acids dominated the aliphatic group, whereas benzoic and p-hydroxybenzoic acids were found in largest amounts among aromatic acids.』

要旨
 低分子量有機酸は、農業と森林生態系での栄養循環と植物成長に決定的な役割を演じる。我々の研究は、温室条件下で育ったシバムギの根圏から抽出された土壌中の有機酸を同定および定量する高感度の方法を開発することであった。その方法は、段階的な勾配を用いたイオン交換クロマトグラフィー分離、芳香族の酸に対するUV吸着による定量化、および脂肪族の酸に対する伝導率による定量化を含んでいる。一回のクロマトグラフィー実験で、14の脂肪族の酸が55分で分離され、14の芳香族の酸が25分で分離された。この方法は、脂肪族の酸に対して1.50〜7.99%および芳香族の酸に対して0.65〜6.37%の範囲のピーク領域相対標準偏差をもつ高精度なものである。脂肪族の酸に対して本法はカルボキシル基1個または2個をもつ酸の分析には推奨されるが、一方、芳香族の酸に対しては従来の手順に大きな改良が加えられている。我々は、シバムギ根圏で13の有機酸を同定し、この植物の分解残渣を含む土壌で18の有機酸を同定した。最大濃度は、シバムギ残渣を含む土壌で見つかった。脂肪族の酸の濃度は芳香族の酸よりも一般に大きかった。蟻酸と酢酸は脂肪族グループで優勢で、一方、芳香族の酸では安息香酸とp-オキシ安息香酸がもっとも多く見つかった。』

Introduction
Materials and methods
 Chromatographic instrumentation
 Chemicals
 Procedure
  Aliphatic acids
  Aromatic acids
  Data
 Extraction of organic acids in soil
  Soil samples
  Extraction
 Determination of C, N, P and total phenolic compounds
Results and discussion
 Chromatographic procedures
 Organic acids in soil extracts
Acknowledgements
References


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